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                                       SUMMARY
           
               QUESTION: Are charges for a plain carwash taxable when the
               charge for the wash is separately priced from the charge
               for the wax, and the wash is not a required prerequisite
               for the wax job?
           
               ANSWER - Based on Facts Below: The charge for a plain
               carwash performed in conjunction with a wax job is taxable
               regardless of whether the wash is priced separately from
               the charge for the wax, and regardless of whether the wash
               is not a required prerequisite for the wax job.
            **********************************************************
           
           
                                    Nov 01, 1999
           
           
          Re:  Sales and Use Tax
               Technical Assistance Advisement (99A-059)
               Car Washes
               Sections: 212.06 and 212.02, F.S.
               Rule: 12A-1.006, F.A.C.
               XXX (Taxpayer)
               F.E.I. # XX
           
          Dear :
           
          This is in response to your letter dated June 28, 1999, for the
          Department's issuance of a Technical Assistance Advisement (TAA)
          concerning the above referenced party and matter.  Your letter
          has been carefully examined, and the Department finds it to be
          in compliance with the requisite criteria set forth in Chapter
          12-11, F.A.C.  This response to your request constitutes a TAA
          and is issued to you under the authority of Section 213.22, F.S.
           
                               ADVISEMENT REQUESTED
           
          You have requested guidance concerning the appropriate sales tax
          treatment for car washes and wax jobs provided by the Taxpayer.
          Specifically, you question whether a carwash that includes rinse
          wax, detergents, or other additives that do not leave a
          protective film or coating, is subject to sales tax.  You also
          question whether a plain carwash purchased at the same time as a
          wax job is taxable when the charges for the wash and wax are
          separately priced, and the wash is not a required prerequisite
          for the wax job.
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                                       FACTS
           
          As stated in your request for advisement, the Taxpayer owns and
          operates a commercial carwash facility offering the following
          three types of packages:
           
               1. A plain wash job in which only detergent or water
               softener is added to the water.  "Rinse wax" is also added
               to treat the water so that it beads more easily for
               purposes of removing the water from the car.  You state
               that the detergent and/or "rinse wax" may leave a residue
               on the vehicle; however, neither product is intended to be
               incorporated into the vehicle in a significant way. The
               price for the plain wash job is separately stated on the
               Taxpayer's menu/reader board and product sheets given to
               customers, and on the cash register receipts.  The price
               for the plain wash job will not change when additional
               products are ordered.
           
               2. A plain wax job in which wax and other substances are
               added that form a protective film or coating on the
               vehicle.  The equipment that applies the wax is located in
               the same tunnel as the equipment that provides the wash but
               is separate and distinct equipment and is not activated
               when a plain wash is purchased. A customer may elect to
               clean the vehicle himself prior to purchasing a wax and in
               all cases has the right to refuse the purchase of a plain
               wash job. Since it is not advisable to wax or condition a
               dirty vehicle, a plain wash job precedes the purchase of a
               wax job in nearly every instance.
           
               3. A hand wax or hand-conditioning job in which wax or
               other additives are hand applied to the vehicle.
           
          The pricing of the various wax packages may differ depending
          upon how many wax products are ordered, but they are always kept
          separate from the charge for the plain wash jobs.
           
          The Taxpayer proposes to treat all washes as exempt from sales
          tax, including the wash jobs purchased with a wax job.  The
          Taxpayer proposes to pay sales tax on the purchase of all
          detergents and rinse wax.
           
          The Taxpayer proposes to charge sales tax on each of its wax
          jobs and treat the purchase of the materials such as wax,
          silicones and the like, which form the protective film or
          coating, as exempt. The Taxpayer proposes to extend a resale
          certificate to its vendor in lieu of paying tax on these items.
           
                                        LAW
           
          Section 212.05(1)(a)1.a., F.S., states that tax is due at the
          rate of 6 percent of the sales price of each item or article of
          tangible personal property sold at retail in this state.
          Pursuant to Section 212.02(16), F.S., the term sales price means
          the total amount paid for tangible personal property, including
          any services that are a part of the sale.
           
          Rule 12A-1.006(16)(a), F.A.C., provides that the charge for a
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          plain wash job, in which only detergent or water softener is
          added to the water, is exempt.  The purchase of detergents or
          water softeners for use in the performance of the wash job is
          taxable to the dealer.
           
          Paragraph (b) of Rule 12A-1.006(16), states that the entire
          charge for a wash job, in which wax, silicones, or any other
          substance is added that forms a protective coating, is taxable.
          The purchase of wax, silicones, and the like, which form a
          protective film or coating, is exempt to the dealer.  The dealer
          shall extend a resale certificate to its supplier in lieu of
          paying the tax.
           
          Paragraph (d) of Rule 12A-1.006(16), F.A.C., states that dealers
          who operate car wash facilities which provide both taxable and
          exempt wash jobs must maintain documentation to distinguish the
          taxable status of each transaction.  In all instances where a
          dealer is unable to differentiate and document the taxable
          status of each transaction, it is presumed that all wash jobs
          performed at such facility are taxable.
           
          In support of your position that all wash jobs are exempt,since
          they are purchased separately from the wax jobs, you cite
          Florida Hi-Lift v. Department of Revenue, 571 So. 2d 1364 (Fla.
          1st DCA 1991).  In Florida Hi-Lift, the court ruled that
          transportation charges incidental to a taxable rental of
          equipment were not part of the total sales price because the
          equipment was delivered F.O.B. lessor's site, and the lessee had
          the option of picking up the equipment or having delivery made
          by the lessor.  You also cite Department of Revenue v. B & L
          Concepts, Inc., 612 So.2d 720 (Fla. 5th DCA 1993), in which the
          court relied on Florida Hi-Lift in ruling that the delivery
          charges and late fees for rented home furnishings were
          incidental to the sale and not part of the taxable sales prices
          when the charges were separately itemized and applied at the
          sole option of the lessee.
           
          The two court cases cited above relate to services and fees
          incidental to the rental of tangible personal property.
          Although the charge for a plain carwash is an exempt service
          transaction when no substances such as wax are added that form a
          protective coating, a wash is not incidental to a transaction
          involving both a wash and a wax. As you state in your letter, it
          is not advisable to wax a dirty vehicle, and in nearly every
          instance, a plain wash precedes the purchase of a wax job.
           
          The term "incidental," as defined in American Heritage
          Dictionary, Second College Edition, means of a minor, casual, or
          subordinate nature.  It is usually associated with something
          that is more important or essential.  For instance, the delivery
          of an item rented was considered by the court in B & L Concepts
          to be an incidental service.  A carwash on the other hand, is an
          essential or major element of a transaction involving a wash and
          a wax, since it is not practical or advisable to wax a vehicle
          prior to it being washed.  Therefore, it is our position that
          Florida Hi-Lift and B & L Concepts do not apply to services that
          are essential to or are a major element of a sale involving
          tangible personal property.
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          Also, we consider the wash and the wax to be one transaction,
          regardless of whether the charge for the wash is stated
          separately from the wax, and regardless of whether the customer
          has an option of not having one or the other.  The fact is, it
          is the Taxpayer's customary business practice to wash all
          vehicles before adding the wax.  For example, in the normal
          course of business, a customer does not pay for a wash, drive
          through the tunnel, and upon exiting the tunnel, pay for a wax
          job and drive back through for the wax. Or, in the case of a
          hand wax, the customer does not drive off after receiving a
          wash, only to return later and receive a wax. The transaction
          the customers are paying for is a wash followed immediately by a
          wax, whether or not the wax is applied in the tunnel, or in the
          case of a hand wax, outside of the tunnel, by the Taxpayer's
          personnel.
           
          Additionally, Rule 12A-1.006(16)(b), F.A.C., clearly states that
          the entire charge for a wash job, in which wax, silicones, or
          any other substance is added that forms a protective coating, is
          taxable.  Simply because the charge for the wash is separately
          priced from the charge for the wax, and because the wash could
          possibly be avoided at the option of the consumer, this does not
          exempt the charge for the wash. Great weight is given to a rule
          that has been in effect over an extended period of time, unless
          it is clearly erroneous.  State, Department of Commerce,
          Division of Labor v. Matthews Corp., 358 So.2d 256 (Fla. 1st DCA
          1978), Pan American World Airways, Inc. v. Florida Public
          Service Commission, 427 So.2d 716 (Fla. 1983).  Also, properly
          promulgated rules are presumptively valid.  Agrico Chemical Co.
          v. Department of Environmental Regulation, 365 So.2d 759 (Fla.
          1st DCA 1978).
           
                                DEPARTMENT RESPONSE
           
          Since the products used in the plain wash job do not form a
          protective coating on the vehicles, and since the Taxpayer
          maintains documentation that distinguishes the plain wash job
          from other taxable wash or wax jobs, the charge for a plain wash
          job is not taxable.  The Taxpayer should pay sales tax on all
          soaps and detergents consumed in a plain wash job.
           
          Plain wash jobs performed in conjunction with a taxable wax job
          are taxable regardless of whether the charge for the plain wash
          job is priced separately from the charge for the wax job.  For
          example, if a customer enters the tunnel and receives both a
          plain wash and a wax, the entire charge is taxable.  In these
          instances, the Taxpayer should purchase the waxes and silicones
          that form a protective coating, free of the sales tax, by
          extending a Certificate of Resale to its vendor.
           
          This response constitutes a Technical Assistance Advisement
          under s. 213.22, F.S., which is binding on the Department only
          under the facts and circumstances described in the request for
          this advice as specified in s. 213.22, F.S.  Our response is
          predicated on those facts and the specific situation summarized
          above.  You are advised that subsequent statutory and
          administrative rule changes or that judicial interpretations of
          the statutes or rules upon which this advice is based may
          subject similar future transactions to a different treatment
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          than expressed in this response.
           
          You are further advised that this response, your request and
          related backup documents are public records under Chapter 119,
          F.S., which are subject to disclosure to the public under the
          conditions of s. 213.22, F.S.  Confidential information must be
          deleted before public disclosure.  In an effort to protect
          confidentiality, we request you provide the undersigned with an
          edited copy of your request for Technical Assistance Advisement,
          the backup material and this response, deleting names, addresses
          and any other details which might lead to identification of the
          taxpayer.
           
          Your response should be received by the Department within 15
          days of the date of this letter.
           
          Sincerely,
           
          Richard R. Parsons
          Tax Law Specialist
          Technical Assistance & Dispute Resolution
          (850) 922-4838
           
          Control No. 38213
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